Kontakt os
Nordisk Flagselskab
  • Foreningen
    • Historien
    • Bestyrelsen
    • Vedtægter
    • Generalforsamlinger og årsmøder
  • Vexillologi
    • Kongresser
    • Flagfarver
    • FIAV
    • Interesse sider
  • Kontakt os
  • Blog
NFS-2021-08-25-003-1200x720.jpg
by Anton Pihl

Årsmøde i Göteborg 1.-3. oktober 2021

25. august 2021by Anton PihlÅrsmøde0

Nordisk Flagselskabs årsmøde 2021 i Göteborg nærmer sig. Invitation er udsendt til alle medlemmer. Du kan også se programmet her: Inbjudan 2021 Göteborg. Tilmelding er mulig frem til 27. august 2021. Find kontaktinformation i programmet.

 

CONTINUE READING

NFS-2021-08-25-002-1200x720.jpg
by Anton Pihl

Dannebrogsrød og orlogsrød

25. august 2021by Anton PihlUncategorized0

Alle ved, at Dannebrog, det danske flag, er rødt og hvidt. Men ikke alle ved, at der findes to forskellige nuancer af rød i danske flag: 1) dannebrogsrød og 2) den lidt mørkere orlogsrød.
På billedet her ses: Danmarks nationalflag, som er det almindelige flag uden split (øverst til venstre), orlogsflaget (øverst til højre), statsflaget (nederst til venstre) og yachtflaget med bogstaverne Y.F. (nederst til højre).
De røde felter i den danske orlogsflag og i andre flag, som anvendes på Søværnets skibe, f.eks. gøs, kommandotegn og vimpler, er dybrøde. Denne farve (Pantone 194C) kaldes også orlogsrød. Fra gammel tid har yachtflaget, som anvendes på private lystbåde, samme nuance som orlogsflaget.
De røde felter i alle andre dannebrogsflag, som anvendes af stat og kommuner, private borgere, virksomheder og foreninger, hvad enten det er til lands eller til søs eller som splitflag, stutflag, standere eller vimpler, er højrøde. Denne farve (Pantone 186C) kaldes også dannebrogsrød.

CONTINUE READING

NFS-2021-08-25-001-1200x720.jpg
by Anton Pihl

Nyt flag i Roslagen nord for Stockholm

25. august 2021by Anton PihlFlagnyt0

Erik Rudolfsson fra Östhammar, 130 km nord for Stockholm, har designet et blåt, hvidt og gult korsflag til den svenske region Roslagen. Flaget blev offentliggjort i sommeren 2020, og nyheden blev dækket af Sveriges Radio P4.

Roslagen er Upplands kystregion og ligger nord for den svenske hovedstad Stockholm. Den største by i Roslagen (uden for Stockholms-området) er Norrtälje med 20.000 indbyggere. Roslagens grænser er ikke præcist defineret.

Roslagen er nært knyttet til Sveriges vikingehistorie. Regionens navn hentyder til skibe, der bliver roet. Det forener det gamle stednavn Roden med det svenske ord skeppslag, som betyder en skibsbesætning. Uppland var centrum i det gamle svenske kongerige før kristen tid.

Det nye Roslagen-flag minder om det svenske nationalflag. Erik Rudolfsson valgte en mørkblå farve magen til den, der var i Sveriges flag før 1906. Herudover er hvide kanter blev tilføjet det nordiske korsflag: “Bølger brydes, vi sejler, og der er is på havet om vinteren. Det hvide farve symboliserer alt det,” ifølge Erik Rudolfsson.

Rudolfsson udtalte til Sveriges Radio 10. juli 2020: “I løbet af årene har jeg set forskellige regionale flag, som folk er stolte af. Selvfølgelig fortjener Roslagen sit eget flag.” Visit Roslagen, som er turisme-organisation for fire kommuner i Roslagen, støtter det nye flag.

Read this article in English: Roslagen: Flag designed for Coastal Region North of Stockholm

CONTINUE READING

NFS-2021-03-25-002-1200x720.jpg
by Anton Pihl

Vårens mange færøske flagdage

23. marts 2021by Anton PihlFlagdage0

Færøerne har ikke mindre end 20 flagdage i løbet af årets første 6 måneder. I forårsmånederne april og maj markeres den internationale kvindedag, Nordens dag, den færøske nationalfugl, påsken og Dronningens fødselsdag. Kundgørelse nr. 52 af 23. april 2003 fastsætter i alt 26 officielle flagdage på Færøerne.

Den internationale kvindedag 8. marts (Altjóða kvinnudagur på færøsk) er en officiel flagdag. Det samme er 12. marts, Sankt Gregors dag (Grækarismessa på færøsk), som traditionelt markerer forårets begyndelse; færingerne fejrer, at den nationale fugl strandskaden (Tjaldur) vender tilbage for at yngle.

23. marts er Nordens dag (Nordlandadagur). Helsinki-traktaten mellem de nordiske lande blev undertegnet den 23. marts 1962. Der flages for at fejre nordisk kultur og værdier og samarbejdet mellem Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Åland, Grønland og Færøerne.

Langfredag ​​(Langifríggjadagur) og påskedag (Páskadagur) er officielle flagdage på Færøerne. I 2021 falder langfredag 2. april, og påskedag er 4. april. Langfredag flages der på halv stang. I øvrigt gælder det på Færøerne, at flag hejses kl. 8, dog ikke før solopgang, og nedhales ved hele timeslag før solnedgang, dog senest kl. 21.

Dronning Margrethe II’s fødselsdag 16. april (Føðingardagur drotningarinnar) er også flagdag på Færøerne. Margrethe II har været dronning af ​​Danmark siden 1972; i år fylder hun 81. Færøerne har været et selvstyrende land inden for Kongeriget Danmark siden 1948.

Read this article in English: Faroese Flag Days In Early Spring

CONTINUE READING

NFS-2021-02-05-003.jpg
by Anton Pihl

Samefolkets dag: Det samiske flag ved siden af det norske

5. februar 2021by Anton PihlFlagdage0

Samefolkets dag er den 6. februar, fordi det første samiske landsmøde fandt sted på denne dato i 1917 i Metodistkirken i Trondheim. Samefolkets dag blev fejret første gang i 1993. I 2003 blev den 6. februar officiel norsk flagdag. Det norske flag blev hejst på den nye flagdag for første gang den 6. februar 2004.

Det samiske flag er designet af Astrid Båhl, en samisk kunstner fra Norge. Den 13. samiske konference, som blev afholdt i Åre i Sverige, traf beslutning om flaget den 15. august 1986. Cirklen i flaget henviser til det samiske folk som ”solens sønner og døtre”. De samiske nationale farver – blå, rød, gul og grøn – er kendt fra den traditionelle samiske klædedragt, gákti.

I 2003 blev det samiske flag officielt anerkendt af Stortinget, og kommunale myndigheder i Norge kan flage officielt med det samiske flag. I henhold til Forskrift om bruk av det samiske flagget placeres det samiske flag ved siden af ​​det norske flag, hvis det hejses på en officiel norsk flagdag.

Read this article in English: Sami flag hoisted next to Norwegian flag on Sami national day

CONTINUE READING

NFS-2021-02-05-001.jpg
by Anton Pihl

Finland fejrer Runebergsdagen med kager og flag

5. februar 2021by Anton PihlFlagdage0

Den finske nationalskjald Johan Ludvig Runebergs fødselsdag fejres i Finland med flagning og med en helt særlig type bagværk: Runebergstærte. Runeberg blev født den 5. februar 1804 og døde i 1877, 73 år gammel. I 1848 forfattede han teksten til Finlands nationalsang, som hedder Maamme på finsk og Vårt land på svensk.

De særlige kager, som spises på Runebergsdagen – på finsk Runebergintorttu, på svensk Runebergstårta – kan laves efter mange forskellige opskrifter. Almindeligvis er der tale om en cylindrisk tørkage på en dej af mandler eller hasselnødder og rasp, vædet i rom eller punch, og pyntet med sukkerglasur og hindbærsyltetøj.

Finland har en række officielle flagdage, herunder f.eks. Selvstændighedsdagen den 6. december samt Mors Dag og Fars Dag, som henholdsvis er den 2. søndag i maj og november. Herudover har Finland en række vedtagne flagdage, som ikke er officielle, men hvor det hører til god flagskik at flage. Runebergsdagen den 5. februar er en af Finlands 12 vedtagne flagdage.

CONTINUE READING

2020-10-01-001.jpg
by Anton Pihl

Næste årsmøde i Nordisk Flagselskab bliver i 2021

1. oktober 2020by Anton PihlÅrsmøde2

COVID-19 ramte i 2020 de nordiske lande og begrænser muligheden for at mødes og hygge sig sammen. Skiftende rejserestriktioner gør det meget besværligt at rejse på tværs af Norden i øjeblikket.

Set i lyset af de udfordringer, som corona-pandemien giver, har Nordisk Flagselskabs styrelse ikke anset det for muligt, at det planlagte årsmøde gennemføres i år. Styrelsen har besluttet, at næste årsmøde bliver

1.-3. oktober 2021 i Göteborg, Sverige

Vores flagvenner i Göteborg, som før corona-krisen var kommet godt i gang med planlægningen af årsmødet, har sagt ja til at stå for årsmødet i 2021.

CONTINUE READING

2020-10-01-003-1200x720.jpg
by Peter Østerbye

Den internationale vexillologiske dag

1. oktober 2020by Peter ØsterbyeFlagnyt0

1. oktober er i en årrække blevet markeret som World Vexillology Day, forkortet Vexiday. Dagen handler ikke om at fejre et bestemt flag, men er en fest for alle flag. Vexiday er en opfordring til at lære mere om flag og påskønne den store mangfoldighed af flag i verden, i historien og i vores hverdag.

FIAV, den internationale føderation af vexillologiske foreninger, har kaldt 1. oktober 1961 for “den moderne vexillologis fødselsdag”. Det var nemlig den dato, verdens første fagblad om flagstudier, Flag Bulletin, udkom for første gang.

Det er derfor, Portland Flag Association i Oregon i USA valgte 1. oktober som den årligt tilbagevendende mulighed for at fejre flag og alt, der har med flag at gøre. Fra initiativtagerne i Portland har Vexiday spredt sig til andre medlemmer af FIAV og til mange forskellige lande i verden.

Vexiday kan følges på de sociale medier Facebook, Twitter, Instagram og Tumblr.

CONTINUE READING

2020-10-01-002-1-1200x720.jpg
by Anton Pihl

Det nordiske korsflag i vikingernes fodspor

1. oktober 2020by Anton PihlFlagnyt1

Det nordiske korsflag binder landene omkring Nordsøen og i Nordatlanten sammen. I de senere år har flere dele af Skotland fået nye flag, der er inspireret af den nordiske kulturarv, vikingerne og det moderne Nordens demokratiske værdier.

Norge har siden 1821 et nationalflag med et blåt kors med hvide kanter på rød bund. Den direkte inspirationskilde til dette flag var Dannebrog, Danmarks røde og hvide flag, som har været brugt i hvert fald siden 1300-tallet. Kongeriget Norge var i union med Kongeriget Danmark fra senmiddelalderen og indtil 1814.

Island var fra gammel tid en del af det norske rige, fra 1814 var øen en del af det danske rige. Et rødt kors med hvide kanter på blå bund blev antaget som islandsk flag i 1915. Island blev et uafhængigt kongerige i 1918, i 1944 blev Island republik.

Færøerne, som har selvstyre inden for Kongeriget Danmark, har et flag med et rødt kors med blå kanter på hvid bund. Dette flag blev hejst for første gang i 1919 og har været officielt anerkendt som Færøernes flag siden 1940.

Shetlands- og Orkneyøerne samt Isle of Man i Det Irske Hav og Hebriderne vest for Skotland blev koloniseret af vikinger i den tidlige middelalder. Indtil omkring 1470 var Shetland og Orkney formelt en del af Kongeriget Norge. Vikingerne kaldte disse øer Hjaltland og Orkn.

Shetlands flag afspejler øernes skotske og nordiske arv: et nordisk korsflag i blåt og hvidt, som er farverne fra det skotske nationalflag. Flaget blev designet i 1969 i forbindelse med fejringen af, at Shetland havde været en del af Skotland i 500 år.

Orkney for some time used a yellow flag with a red Scandinavian Cross. The Court of the Lord Lyon refused to recognize this flag and instead the Orkney Islands were granted a red flag with a blue cross fimbritated in yellow. This flag won a public flag design competition in 2007. It is known as St. Magnus’ Cross.

Orkney anvendte en overgang et gult flag med et rødt kors. Lord Lyon, den øverste heraldiske myndighed i Skotland, ville ikke anerkende dette flag. I stedet fik Orkneyøerne et flag med et blåt kors med gule kanter på rød bund. Dette flag vandt en designkonkurrence i 2007 og er kendt som Sankt Magnus’ Kors.

Caithness er det nordligste county på det skotske fastland og har de samme nordisk-skotske rødder som øerne mod nord og vest. Vikingerne kaldte området Katanes. I 2016 blev det nye county-flag afsløret: et blåt kors med gule kanter på sort bund. Et skib med en sort ravn på sejlet er placeret i flagets øverste inderste felt.

Barra og South Uist er to øer på den skotske vestkyst. For nylig blev deres lokale flag anerkendt af Lord Lyon. Barras flag er grønt med et hvidt kors. Flaget på South Uist har et blåt kors med hvide kanter på grøn bund. Begge flag er blevet brugt uofficielt gennem længere tid.

Kreative flagdesignere skaber hele tiden nye flag, som mennesker har lyst til at flage med, som repræsenterer dem og deres fællesskaber og udtrykker en stolthed over identitet, værdier og kulturarv.

Det nordiske korsflag, som oprindeligt var et kristent korsfarersymbol, forbinder på bemærkelsesværdig vis mennesker rundt om Nordsøen og i Nordatlanten til en fælles, hedensk arv fra vikingerne og til moderne nordiske demokratiske idealer.

CONTINUE READING

Dannebrog_blogpost.png
by Majbritt Kildebæk Raun

ÅRSMØDE 2019 i KØBENHAVN

1. september 2019by Majbritt Kildebæk RaunÅrsmøde1

Invitation-NFS-2019Download

Årsmødet 2019 i København nærmer sig. Invitation med preliminært program er på vej ud til alle medlemmer. Du kan også se programmet her, klik på linket og download.

Vel mødt!

Anton – Julia – Majbritt

CONTINUE READING

Older Posts

Kategorier

  • Årsmøde
  • FIAV
  • Flagdage
  • Flagnyt
  • Uncategorized

Søg

Tags

bestyrelse FIAV ICV27 Larvik stockholm tallin

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi har sendt dig en email. Tjek venligst din indbakke og bekræft din tilmelding.

© NFS 2016

  • Forside
  • Kontakt os